Namur

 • Eglise Saint-Dénis te Saint-Dénis (Namur)

  Eglise Saint-Dénis

  te Saint-Dénis

  Beschrijving.

  De zware westertoren van de Sint-Denijskerk bij La Bruyère heeft een rechthoekige plattegrond waardoor hij nog aan monumentaliteit wint.  De benedenbouw was oorspronkelijk geheel gesloten en verwijst naar de verdedigbare, donjonachtige kerktorens uit de 11de eeuw.

  belgië,namur,kerk,versterkte klokkentoren

  Ter hoogte van de klokkentoren zijn de gevels doorbroken door één of twee gedeelde galmgaten met middenzuiltje, gevat in een boognis.  Deze versieringsvorm wijst op een bouwstijl van de 2de helft van de 12de eeuw.  

  belgië,namur,kerk,versterkte klokkentoren

  belgië,namur,kerk,versterkte klokkentoren

  In 1940 werd de toren beschadigd bij een luchtaanval.  Bij de restauratie van 1942 vernieuwde men de galmgaten en werd een nieuwe deuromlijsting aangebracht.

  Bronnen.

  - Jacqueline Leclercq-Marx in L'Art Roman en Belgique; Editions J.M. Collet, Bruxelles 1997.

  - Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans; Uitgeverij Hadewijch Antwerpen 1992.

  - André Courtens in Romaanse kunst in België  Architectuur, monumentale kunst.  Brussel 1971.

  Bijlagen.

  -https://fr.wikipedia.org/wiki/Saint-Denis_(La_Bruy%C3%A8re)

  -https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Saint-Denis_(La_Bruy%C3%A8re)

  -http://www.belgiumview.com/belgiumview/tl2/view0002266.php4

  -http://www.paysdenamur.be/fr/eglises-classees-de-l-entite-de-la-bruyere

  -http://www.doyennesaintservais.be/secteurlabruyere/saintdenis/historique.htm

  -https://plus.google.com/u/0/114232711193413610987/posts/bqWjsWtWyar

 • Chapelle Saint-Pierre te Limet; Modave (Namur)

  Chapelle Saint-Pierre te Limet; Modave

   

  2.jpg

  3.jpg

  4.jpg

  5.jpg

  6.jpg

  7.jpg

  8.jpg

  9.jpg

  Permalink Categories: Namur
 • Eglise Notre-Dame-de-Rosaire te Wierde (Namur)

  Eglise Notre-Dame-de-Rosaire van Wierde

  Beschrijving.

  Wierde ligt ten zuidoosten van Namen op de weg naar Ciney, Marche en wanneer men er voorbij rijdt langs de E411 ligt het wat verscholen achter een scherm van bomen en heuvels.
  Wierde is in het bezit van een ruime kerk gebouwd in leisteen die de aandacht trekt omwille van zijn zuiver Romaans aspect.
  Deze kerk is samengesteld uit drie beuken met een westertoren, een vierkante toren die buitenaan is doorbroken met rondboogvensters  en verschillende openingen in de vorm van schietgaten.  Bij het naderen van de kerk valt deze gedrongen zware westertoren onmiddellijk op, die vroeger dienst deed als donjon voor de heren van Wierde.  De toren heeft een grote van ongeveer 20 meter.  Het is dus een typische burchtkerk zoals we er verschillende aantreffen in de Condroz en inde Ardennen.
  Het schip wordt beëindigd door een vierkant koor, de linker zijbeuk door een kleine halfronde apsis.  Een sacristie heeft aan de rechter zijbeuk de oorspronkelijke apsis vervangen.  De rechter zijbeuk is buitenaan versierd met vijf boogreeksen waarbij het bovenste gedeelte modern is en omkaderd met halfronde vensters.  In de eerste van deze boogreeksen heeft men de hedendaagse ingangspoort uitgewerkt, op dezelfde plaats waar zich vroeger een portaal bevond waarvan men nog sporen kan terugvinden in de muur.  De andere zijbeuk vertoont niet dezelfde karaktereigenschappen.  Men bemerkt er enkel de halfronde vensters die de oorspronkelijke kleinere vensters hebben vervangen die van dezelfde periode waren als de rest van het gebouw.  Men treft er nog de sporen aan van een dichtgemetselde deur waarvan het bovenste linteel een driehoekig, in mijtervorm, fronton vormt. Dit soort van deuren was in het streek van Namen een bijzonderheid welk men nog in verschillende andere oude constructies aantreft.  De linker apsis is versierd zoals te Hamerenne met een grote boog waarbij de boog is samengesteld in de smaak van de 12de eeuw. Men noemt deze ook wel Lombardische bogen.  De centrale apsis stelt verschillende rondvensters voor, vroeger dichtgestopt maar met de restauratie terug werden opengemaakt.  Dit was eveneens het geval met het kleine rondboogvenstertje in de nog resterende apsis links.  Het bovenste gedeelte van de kerk is doorbroken met aan iedere zijde vijf vensters met een bescheiden afmeting ook in rondboog en verstoken van iedere versiering.
  Als men zich baseert op de enkele zeldzame geschreven documenten over de periode van de oprichting, bemerken we dat de kerk opgericht is in 1194.  Men kan uit deze documenten eveneens opmaken dat de eerste pastoor een zekere Géronsart was, en er drie altaren aanwezig waren.  Buiten dit in het schip was deze in de linker zijbeuk toegewijd aan OLV Rozenkrans en deze in de rechterbeuk aan de heilige Petrus.
  De kerk werd in de jaren '90 van de 20ste eeuw gerestaureerd door architect R. Bastin.

  Bronnen.
  - Barral i Altet X in Belgique Romane et Grand-Duché de Luxembourg; Editions Zodiaque "La Nuit des Temps" n° 71, Abbaye La Pierre-qui-Vire 1989.
  - Jacqueline Leclercq-Marx in L'Art Roman en Belgique; Editions J.M. Collet, Bruxelles 1997.
  - Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans; Uitgeverij Hadewijch Antwerpen 1992.
  - André Courtens in Romaanse kunst in België.  Architectuur, monumentale kunst.  Brussel 1971.

  Permalink Categories: Namur