08 Ardennes

 • Église Saint-Crépin-Saint-Crépinien te Saulces-Champenoises (Ardennes 08)

  Église Saint-Crépin-Saint-Crépinien te Saulces-Champenoises

   

  Beschrijving.

  Het gebouw dateert van de 12de eeuw.  In 1892 werd het westelijke portaal gerestaureerd en in 1930 werd het gebouw ingeschreven als historisch monument.

   

  9.jpg

  10.jpg

   

  Het schip met zijn zijbeuken zijn overwelfd met een vlak plafond.  Grote gebroken rondbogen rusten op vierkante of ronde pijlers.  Het schip opent zich op het transept door een grote gebroken diafragmaboog, met mooie kapitelen versierd met acanthusgebladerte.

  Een massieve rechthoekige klokkentoren verheft zich op de kruising van het transept en wordt beheerst door machtige steunen versierd met kapitelen van dezelfde verhouding.

  In het koor dragen de colonnetten de terugval van de ribben en de cilinders in het kooreinde omgorden er de vensters.  Deze colonnetten zijn uitzonderlijk omwille van hun kapitelen met gebladerte die acanthusgebladerte voorstellen van Korintische kapitelen.

  Het kooreinde bezit versneden wanden voorzien van steunberen en zijn interessant omwille van hun mooie verhoudingen. 

  13.jpg

  14.jpg

  Het kooreinde wordt eveneens gedomineerd door de klokkentoren die doorbroken wordt met paarsgewijze bogen, per 2 gegroepeerd aan de oostelijke en de westelijke zijden.  Rondbogen met 2 cilinders worden door de samengestelde colonnetten met insprong gedragen.

  4.jpg

  5.jpg

   

  Bronnen :

  - Anne Prache in Champagne Romane; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 55, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire.

  - Hubert Collin in Les églises rurales romanes du pays de Reims et des Ardennes, Société d'Etudes Ardennaises, Charleville-Mézières 1974 

 • Église Saint-Jean-Baptiste te Hannappes (Ardennes 08)

  Église Saint-Jean-Baptiste te Hannappes

   

  Beschrijving.

  Een gedeelte bij de kerk hoort tot de laat Romaanse of begin Gotische periode.

  Het westelijke portaal wordt gevormd door 3 gebroken voetringen die rusten op hun colonnetten.  Hun kapitelen met generfd gebladerte die zich ontrollen, leiden de kapitelen met knoppen in, maar blijven nog Romaans van aspect.  De archivolt wordt versierd met palmetten.

   

  2.jpg

   

   3.jpg

  Het transept, koor en oostelijke kapellen zijn overwelfd met kruisribben.  De bogen die rusten op de colonnetten, zijn met kapitelen versierd met knoppen.

  De kruising van het transept en het kooreinde zijn merkwaardig omwille van hun kwaliteit en hun verhoudingen.

   

  Bronnen :

  - Anne Prache in Champagne Romane; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 55, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire.

  - Hubert Collin in Les églises rurales romanes du pays de Reims et des Ardennes, Société d'Etudes Ardennaises, Charleville-Mézières 1974 .

   

 • Église Saint-Martin te Poix-Terron (Ardennes 08)

  Église Saint-Martin te Poix-Terron

   

  Beschrijving.

  De parochie van Poix is reeds geciteerd in 1237.

  Een bloedige episode tijdens de Godsdienstoorlogen heeft zich op deze plaats afgespeeld.  Na de bestijging van de troon van Hendrik IV kiest de katholiek, Louis de Gonzaque als hertog van Rethel die tot dan toe neutraal was gebleven, partij voor de nieuwe koning en vergrijpt zich aan de troepen van de katholieke Liga, in deze regio geleid door Antoine de Saint-Paul.  Hertog Charles de Mayenne had aan deze kapitein het bevel gegeven ! Op 24 oktober 1590 slacht Louis de Gonzaque, 600 leden van de Liga af op het kerkhof en in de kerk.  Het is waarschijnlijk dat deze afslachting aanvankelijk meer politieke als religieuze motieven had door de katholieke troepen met andere katholieken tegen elkaar uit te spelen en dat Louis de Gonzague de regionale invloed van het huis van Guise wou overnemen.

  De kerk was reeds belegerd geweest op 08 juli 1551.

  In het prebendenregister van Bauny in 1780 zijn de heren van de parochie van Poix de burggravin van Duremort, heer de Seure van Gruyères, de heer de Crèvecoeur te Mazerny.  De ontvangers van de tienden zijn de pastoor van Pois, de abt van Mouzon, het seminarie van Reims, de abt van Saint-Hubert, de abt van Saint-Vincent van Laôn en de collegiale Saint-Pierre van Mézières.

  Het gebouw is als historisch monument ingeschreven in 1926.  In 2008 zijn de glasramen gerestaureerd geweest en een brandglasraam toegewijd aan Sint-Maarten ontworpen geweest.

  De westelijke gevel en zijn ingangsportaal is gevormd onder een gemoluurde archivolt en bezit twee rondbogen.  Deze worden gedragen door colonnetten met kapitelen van plat gebladerte waarbij de gemoluurde dekstukken zich verlengen in imposten.  Het timpaan is onversierd gebleven.

   

  2.jpg

  4.jpg

  3.jpg

   

  De kerk heeft een indrukwekkende afmeting welk versterkt wordt door haar positie naar hoogte en door de steunberen.  Zij is gebouw in witte stenen. 

   

  1.jpg

   

  Het gebouw wordt gevormd door een schip en zijn zijbeuken die overdekt zijn met een plafond dat rust op de ronde zuilen.  Het transept wordt overwelfd door kruisribben van de 16de eeuw en heeft een koor met een vlak kooreinde.  De zuidelijke arm van het transept beëindigd zich door een massieve toren in vroege Gotiek. 

   

  6.jpg

   

  Bronnen :

  - Anne Prache in Champagne Romane; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 55, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire.

  - Hubert Collin in Les églises rurales romanes du pays de Reims et des Ardennes, Société d'Etudes Ardennaises, Charleville-Mézières 1974.